mandag 21. mai 2012

Sammenligning av myter


Jeg skal sammenligne mytene ”I edens hage” og ”Pandoras krukke”. Det mytene har til felles er historiens budskap, handling og sluttfallet. Handlingen i ”Edens hage” er en bibelsk fortelling om hvor kvinnen gjør noe hun var spesifikt fortalt om å ikke gjøre, nemlig å spise fra det spesielle treet. I ”Pandoras krukke” var det igjen en kvinne som gjør noe hun har blitt fortalt om å ikke gjøre, altså å åpne krukken. Disse to mytene har så å si samme utfall, negativt. I ”Edens hage” blir kvinnen og mannen (Eva og Adam) utvist fra hvor de bor (paradis), mens i ”Pandoras krukke” slapp kvinnen (Pandora)ut all lidelse og sykdom til verden da hun åpnet krukken. Budskapet til mytene kan være alt fra å ikke gjøre noe du har blitt fortalt at du ikke skal gjøre, helt til en forklaring på hvordan ’det onde’ fant sin vei til verdenen. 
Et spørsmål man kan stille seg er: Hvorfor fikk kvinnene rollen i å bli stilt ut som det svakeste kjønn? Hvor startet denne tankegangen? Er det fra slike myter undertrykkelsen mot kvinner startet? Fasiten til disse spørsmålene er det ingen som har, men det at det finnes en binding mellom undertrykkelsen av kvinner og framstillingen av kvinner i slike myter er sikkert og visst.

1 kommentar:

  1. Herlig Rahel! Synes det er interessant at du skriver om synet på kjønnsrollene og virkelig reflekterer om det. Kunne kanskje sagt noe om ondskapens inntreden i verden, men ellers var det kjempefint! :)

    SvarSlett