mandag 21. mai 2012

Sammenligning av myter


Jeg skal sammenligne mytene ”I edens hage” og ”Pandoras krukke”. Det mytene har til felles er historiens budskap, handling og sluttfallet. Handlingen i ”Edens hage” er en bibelsk fortelling om hvor kvinnen gjør noe hun var spesifikt fortalt om å ikke gjøre, nemlig å spise fra det spesielle treet. I ”Pandoras krukke” var det igjen en kvinne som gjør noe hun har blitt fortalt om å ikke gjøre, altså å åpne krukken. Disse to mytene har så å si samme utfall, negativt. I ”Edens hage” blir kvinnen og mannen (Eva og Adam) utvist fra hvor de bor (paradis), mens i ”Pandoras krukke” slapp kvinnen (Pandora)ut all lidelse og sykdom til verden da hun åpnet krukken. Budskapet til mytene kan være alt fra å ikke gjøre noe du har blitt fortalt at du ikke skal gjøre, helt til en forklaring på hvordan ’det onde’ fant sin vei til verdenen. 
Et spørsmål man kan stille seg er: Hvorfor fikk kvinnene rollen i å bli stilt ut som det svakeste kjønn? Hvor startet denne tankegangen? Er det fra slike myter undertrykkelsen mot kvinner startet? Fasiten til disse spørsmålene er det ingen som har, men det at det finnes en binding mellom undertrykkelsen av kvinner og framstillingen av kvinner i slike myter er sikkert og visst.

torsdag 19. april 2012

Filmanmeldelse: Rødhette og ulven


Jeg vil gjerne starte denne filmanmeldelsen med å kritisere tittelen på filmen. Rødhette og ulven, tittelen vekker en nysgjerrighet i å med at tittelen er et av verdens mest kjent fortellinger. Etter å ha sett filmen nøye, har jeg blandede følelser om det var riktig valg å velge akkurat denne tittelen. Grunne til det er nemlig mangelen av innholdet i eventyret i filmen. Personlig syns jeg filmen var utrolig bra, men at tittelen misledet meg. Filmskaperne kan kanskje svare på det ved å si: Det var meningen, et uventet handling.

De hadde med noen trekk fra selve fortellingen, som virkemidlet med det var at man skulle kjenne seg igjen. Blant annet den røde kåpen. Resten av handlingen følger ikke mønsteret til fortellingen. Noen steder kan filmen virke litt stille stående, treg og til å med irriterende. Filmens store konflikt er å finne ut ulvens identitet og når man blir stilt litt i skyggen under nesten hele filmen og man får vanskeligheter med å følge med handlingen.

Handlingen under hele filmen var nokså original, men må stusse litt på den ene scenen hvor Rødhette drømmer seg bort og befinner seg ved bestemor hvor de berømte setningene ”å bestemor så store ører du har” og så videre befinner seg.  Man får følelsen av at filmskaperen har følt seg påtvunget og til slutt bare puttet inn scenen et sted hvor den egentlig ikke passer.

Alt i alt er filmen en ”must see” og burde absulut stå på ens filmliste! Terningkast svak 5.



onsdag 14. mars 2012

Et Øye Rødt.

Jeg oppfatter Halim som en ganske innesluttet person, han nekter å se andres synpunkter.  Han er en lett påvirkelig gutt, samtidig som han viser at han vil holde fast på sine røtter. Dalanda oppfatter jeg som en trangsynt og manipulerende gammel dame som utnytter enhver sjanse til å påvirke Halim, ikke nødvendigvis positivt. Halim tror at ved å integrere seg i det svenske samfunnet vil han gi slipp på sin egen kultur. Faren spiller også en viktig faktor i Halims liv, farens tankegang er ganske forskjellig fra sønnens. Faren mener nemlig at det å integrere seg i et samfunn man lever i høres ganske rimelig ut.  Ikke kan man nå langt med det arabiske språket i Sverige, men når man kan det svenske språket har man ingen grenser for hvor langt man kan gå, dette mener faren, noe som ikke begeistrer  Halim. Jeg oppfatter at Halim føler han blir presset fra mange kanter som ønsker at han skal glemme sin egen kultur og erstatte den med den svenske. Han føler presset både fra faren sin hjemme og spesielt på skolen etter at de annonserte at de vil legge ned morsmål opplæringen.  I boken følger vi hans kamp for å finne balansen mellom de to kulturene. 

tirsdag 14. februar 2012

Definer ordet morsmål...



Når jeg søker opp definisjon på internett får jeg forskjellige betydninger.
” En definisjon sier at morsmålet er det første språket eller talemålet en person lærer, eller et språk en person lærer i veldig ung alder.” Kilder av den definisjonen, deles både fra wikipedia, regjeringen.no og thefreedictionary.com. 
Mitt første språk jeg lærte var norsk, både av foreldre og barnehagetantene, men hvis noen spør meg hva mitt morsmål er vet jeg de ikke mener norsk. De mener mitt mors mål, altså tigrinja.

Jeg vokste opp med språket tigrinja som morsmål, tigrinja blir brukt i det øst afrikanske landet Eritrea. Tigrinja er språket som mest blir brukt mellom foreldrene mine hjemme og få ganger mellom søsknene. Foreldrene mine prater 50% Norsk og 50% Tigrinja til oss (meg og mine to brødre)det tror jeg er mest fordi vi har større forståelse av norsk og de av tigrinja. Vi svarer som regel på norsk tilbake og sjeldent på tigrinja.

Det har vært interessant, spennende og til tider irriterende å vokse opp med to språk. Det å kunne utforske og sammenligne språkene har og er fremdeles spennende. Det er dessverre ikke bare fryd og gammen det finnes også negative sider. Det å kunne holde tunga rett i munn, har ikke alltid vært like lett. Blandet en god del ord og utrykk i tidlig alder, har jeg fått høre av foreldre. Den skriftlige delen i språket tigrinja har og er fremdeles håpløs, foreldrene mine har prøvd ufattelige mange ganger å lære oss alfabetet uten å lykkes. Eritreisk skole har jeg gått på i nesten to år (hver lørdag). Min storebror fikk med seg mye mer enn meg, og er bedre på den skriftlige delen. Jeg er flinkere når det gjelder den muntlige biten, jeg har mer flyt i språket. Lillebror kan ikke skrive, lese eller prate tigrinja og viser heller ingen interesse i språket. Til syvende sist er jeg takknemlig for å få den muligheten i å kunne et ekstra språk, det er bare positivt. Jeg mener språk binder mennesker sammen, det er viktig.

søndag 29. januar 2012

Forfatter besøk av Niels Fredrik Dahl





Onsdag den 25. Januar var vi så heldige og fikk et besøk av en forfatter med navn Niels Fredrik Dahl. Vi hadde på forhånd lest et utdrag til et av hans mest suksessfulle verk nemlig ”På vei til en venn”. Mer om denne forfatteren visste vi lite, men etter forfatter besøket visste Han lite om inntrykket han hadde gjort på meg. Det jeg la stor vekt på etter besøket var ikke bøkene han hadde skrevet eller hvor mye han tjente i lønn. Det var nemlig når han sa:

”Alt jeg ville bli, var en forfatter som kunne skrive akkurat det en ville og det ble jeg
 
Det å realisere drømmen sin, uansett hvor vanskelig det kan vise seg å være er en inspirasjon i seg selv. Han fortalte selv hvor usikkert dette yrket var spesielt når man selv bare ville skrive det man følte for. Derfor tok han midlertidige jobber som å skrive manus for tv programmet ”hotel Cæsar”. Som han selv ikke legger skjul på at han mislikte, men måtte gjøres for blant annet å støtte familien finansielt. Han bestemte seg for å bli forfatter og det ble han, for det respekterer jeg han en god del mer.  

Novella ”På vei til en venn” fortalte han om og jeg ble ikke annet en interessert, selv om han røpte slutten. Kanskje kommer det en fortsettelse? Det var mitt spørsmål som jeg dessverre ikke stilte der og da. 
Tiden får vise.......